- Nationale Ploegen
- Competities
- KBVB
- Zelf in actie
Frequently Asked Questions
Wanneer geldt een schorsing?
Hoe moet ik een klacht indienen?
Moet ik voetbalstewards inzetten?
Antwoorden op deze en nog veel meer veelgestelde vragen krijg je in deze rubriek. Klik op je vraag, en het antwoord verschijnt.
- Hoe worden de ontvangsten van de Croky Cup verdeeld?
Tenzij er een ander akkoord is, worden de bruto-inkomsten van een wedstrijd gelijk verdeeld over de twee clubs. De vergoedingen voor de scheidsrechter en zijn assistenten worden voor de helft gedragen door de twee clubs. De verplaatsingskosten van de scheidsrechters zijn ten laste van de KBVB.
Kosten ten laste van de thuisclub
- Bondsbelasting, vanaf de zestiende finales is deze ten laste van beide clubs
- Eventuele verzekeringskosten
- Organisatiekosten
- Gemeentetaks
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Kosten ten laste van de bezoekende club:
- Eigen verplaatsingskosten
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Meer informatie en de regels voor een wedstrijd op neutraal terrein vind je in het Bondsreglement, artikel 1618.
- Geldt een schorsing voor een rode kaart in de Beker van België ook voor competitiewedstrijden?
Een schorsing voor een rode kaart in de Beker van België geldt wel degelijk ook voor competitiewedstrijden, op voorwaarde dat het om een rechtstreekse rode kaart gaat.
Schorsing voor cumulatie van gele kaarten in de Beker van België (twee maal geel in afzonderlijke bekerwedstrijden of twee maal geel in dezelfde bekerwedstrijd) geeft aanleiding tot een schorsing voor een wedstrijd in de Beker van België, en niet in de competitie.
- Welke bewijzen zijn geldig om de identiteit van een speler aan te tonen?
- Elk document met foto afgeleverd door een officiële administratie
- Een vervangdocument met foto, afgeleverd door de plaatselijke politiediensten in geval van verlies of diefstal van de identiteitskaart of elk ander officieel document
- Elk document met foto, erkend en afgeleverd door de KBVB
Meer informatie vind je in het Bondsreglement, artikel 1421.
- Mijn club is gepromoveerd naar de nationale reeksen. Welke verplichtingen moet ik nu naleven voor de toegangstickets?
De tickets moeten met dit formulier via de KBVB besteld worden bij een van de erkende drukkers.
Je moet ook wekelijks deze ontvangstenstaat invullen en naar de Algemene Thesaurie van de KBVB sturen.
In juni moet je de inventaris van je tickets meedelen aan de KBVB. Dit is dan je beginvoorraad voor het nieuwe seizoen. De club ontvangt een brief om de inventaris door te geven.
Meer informatie vind je in het Bondsreglement, artikels 1466, 1467 en 1470.
- Wanneer een speler geschorst is voor een aantal speeldagen na een rode kaart bij de reserven, mag hij dan in het eerste elftal spelen?
Tijdens deze schorsing van 1 of meerdere speeldagen mag de betrokken speler voor geen enkele ploeg van de club uitkomen, dus ook niet voor het eerste elftal van die club.
Uitzondering
Indien de ploeg waarin de betrokkene speelde tijdens de feiten die aanleiding gaven tot de schorsing tijdens een bepaalde speeldag geen wedstrijd afwerkt, kan betrokkene wel worden opgesteld in een andere ploeg van de club waarvoor hij gekwalificeerd is. Zijn schorsing, of wat er nog van rest, wordt dan uitgesteld.
Voorbeeld
Speler X loopt een schorsing voor drie speeldagen op tijdens een wedstrijd van de reserven. Hij mag dus drie speeldagen voor geen enkele ploeg van zijn club spelen. Maar als de reserven een van deze speeldagen niet in actie komen, schuift de schorsing op:
- De reserven spelen niet op schorsingsdag 1, X mag die speeldag meespelen met het eerste elftal en zijn drie speeldagen schorsing schuiven op naar de drie volgende speeldagen van de reserven.
- De reserven spelen niet op schorsingsdag 3, X mag die speeldag meespelen met het eerste elftal en zijn derde en dus laatste schorsingsdag schuift op naar de volgende speeldag van de reserven.
In geval van twijfel neem je het best even contact op met het betrokken Provinciaal Comité of (indien het om wedstrijden op nationaal niveau gaat) met het Sportcomité.
- Worden er cursussen voor kandidaat-FIFA-tussenpersonen georganiseerd?
Neen. Je vindt wel de leerstof voor het examen in de rubriek Zelf in Actie - Tussenpersoon
- Hoe moet ik een klacht indienen?
- Een uiteenzetting van de feiten inhouden, die toelaat de aard van het geschil te bepalen en de in de zaak betrokken partijen op te roepen.
-
Ondertekend zijn:
- Conform de bepalingen van art. 313 indien zij worden ingediend door een club
- Door de belanghebbende zelf indien zij worden ingediend door een aangeslotene of een niet-aangeslotene
- Door de Bondsprocureur of een Adjunct-Bondsprocureur indien zij worden ingediend door het Bondsparket.
- Via E-Kickoff of per aangetekende postzending verzonden worden naar het administratief centrum in Brussel, met als bestemmeling de Secretaris-Generaal, het Algemeen Secretariaat, KBVB, de Griffie of het betrokken nationale comité.
- Voor de clubs van de VFV of de ACFF mag dit ook gebeuren naar de Secretaris-Generaal of het Algemeen Secretariaat van de vleugel.
- Hoe moet ik beroep aantekenen en binnen welke termijn?
Zonder afbreuk te doen aan de bepalingen van Art. 1704.23, moeten de hogere beroepen op straffe van onontvankelijkheid worden ingediend in de vormen bepaald in art.1703. Op straffe van verval dient dit te gebeuren binnen de zeven dagen, aanvangend op de eerste werkdag die volgt op de uitspraak van de aangevochten beslissing.
- Als wij vandaag beroep indienen, wanneer wordt dat dan behandeld?
Zo vlug mogelijk nadat we het dossier van de eerste instantie hebben gekregen.
- Werkt het hoger beroep opschortend?
Op het eerste gezicht ja, maar:
- Is de speler dit seizoen al eens eerder geschorst ingevolge een rechtstreekse rode kaart?
- Is er en voorstel van minnelijke schikking geweest, en zo ja, heeft de speler dat voorstel geweigerd?
- Vanaf wanneer gaat de schorsing in?
In geval van opschortend hoger beroep: de eerste werkdag van de week die volgt op die van de uitspraak.
- Welke procedure moet er gevolgd worden bij geschillen wegens verschuldigde sommen?
Principes
- De club of de aangeslotene moet, vooraleer de procedure tot invordering van een schuld in te leiden, de schuldenaar aangetekend in gebreke stellen en aanmanen de schuld te betalen.
- Bij niet-betaling stelt de bevoegde Bondsinstantie de betalingsmodaliteiten en -termijnen vast
- Wanneer de schuldenaar een in kracht van gewijsde gegane beslissing niet uitvoert, volgt de schrapping.
- Op straffe van verval moeten de vorderingen van verschuldigde bedragen van clubs die zich in aanleg van ontslag of schrapping bevinden, ingediend worden binnen de termijn die bepaald wordt in het officieel bericht dat het in aanleg van ontslag of schrapping stellen, meldt.
Modaliteiten
-
Indienen van een vordering
De schuldeiser kan bij de Secretaris-Generaal een vordering indienen zo de schuld niet voldaan werd op de gestelde vervaldag of binnen de acht kalenderdagen volgend op de datum, vermeld op het afgiftebewijs van voornoemde aangetekende zending.
Bij de vordering voegt de eiser een afschrift van de titel, al de stukken van het dossier, onder meer een afschrift van het totaal van de schulden, de kopij van ingebrekestelling evenals het bewijs van de aangetekende zending.
-
Bondsbeslissing - Verwijlinteresten
Bij niet-betaling stelt de bevoegde Bondsinstantie de betalingsmodaliteiten en -termijnen vast. Zij kan tevens verwijlinteresten opleggen die, behoudens afwijkende overeenkomst, berekend worden op basis van de gerechtelijke interest in voege in burgerlijke zaken op de dag dat de schuld eisbaar werd, vermeerderd met 4%.
De dag waarop de schuld eisbaar wordt, is de contractuele vervaldag. Indien er geen bepaald werd, wordt de vervaldag vastgesteld op de datum (poststempel is rechtsgeldig) van de hierboven verplichte ingebrekestelling.
De schuldeiser aan wie geen verwijlinterest wordt toegekend, kan een verzoek richten tot de Secretaris-Generaal om deze interest toch te bekomen wanneer de schuldenaar de hoofdsom op de dag van haar eisbaarheid niet heeft vereffend.
- Wat zijn de algemene bepalingen uit de voetbalwet die op alle voetbalwedstrijden van toepassing zijn?
De artikels 3 en 4 van de voetbalwet (Wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden) zijn van toepassing op alle voetbalwetstrijden (met uitzondering van dameswedstrijden en wedstrijden van een bepaalde leeftijdscategorie) en dit ongeacht de afdeling.
Art.3 bepaalt dat de organisator van elke voetbalwetstrijd verplicht is om alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan personen en goederen te voorkomen, daaronder begrepen alle praktische maatregelen tot voorkoming van wangedrag door de toeschouwers.
Art.4 bepaalt dat de organisator van elke voetbalwedstrijd uitsluitend gebruik maakt van stadions of delen van stadions die aan de door de Koning bepaalde veiligheidsnormen voldoen. Deze specifieke veiligheidsnormen zijn opgesomd in het Koninklijk Besluit van 2 juni 1999 houdende de in voetbalstadions na te leven veiligheidsnormen, gewijzigd door het Koninklijk Besluit van 26 november 2002.
- Wanneer moeten er voetbalstewards worden ingezet?
De inzet van voetbalstewards is een verplichting bij nationale voetbalwedstrijden (dus van zodra er een deelname is van een ploeg uit eerste of tweede nationale, behoudens dameswedstrijden en wedstrijden van een bepaalde leeftijdscategorie).
Naast deze verplichting hebben de clubs uit een afdeling lager dan eerste of tweede nationale steeds de mogelijkheid om stewards in te zetten als extra service naar hun toeschouwers.
Uitzondering
Wanneer een club uit een lagere afdeling dan eerste en tweede nationale een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met een nationaal of internationaal karakter organiseert en er zelf aan deelneemt, kan de minister van de Binnenlandse zaken, op verzoek van de organisator, de toelating verlenen om voor deze vriendschappelijke wedstrijd minder stewards in te zetten dan bepaald is in de regelgeving of geen stewards in te zetten.
De organisator dient zijn aanvraag te motiveren en een schriftelijk akkoord van de burgemeester van de gemeente waar de wedstrijd plaatsvindt bij te voegen. Deze aanvraag moet ten laatste 14 dagen voor de wedstrijd aan de bevoegde minister worden overgemaakt.
Competitions & clubs services
- Hoe kan ik iemand aansluiten?
Elke (her)aansluiting van een persoon (spelers, trainers, individueel aangeslotenen…) vereist de ondertekening en inzending van een nieuw aansluitingsformulier. Eenzelfde persoon kan niet bij meer dan één club aangesloten zijn.
De aansluiting kan op twee manieren worden ingediend
Elke aansluiting moet in e-kickoff worden ingeboekt, maar kan op twee verschillende manieren ondertekend worden.
- Digitaal: De aansluiting wordt volledig digitaal afgewerkt. De aangeslotene (of door een houder van het ouderlijk gezag indien het een minderjarige betreft) tekent het aansluitingsformulier met de PIN-code van zijn identiteitskaart. De aansluiting neemt dan aanvang op de datum van de elektronische ontvangst op de KBVB.
- Semi-digitaal: De club vraagt ook hier de aansluiting aan via e-kickoff, maar drukt wel het aansluitingsformulier af dat op papier ondertekend wordt door de persoon die wenst aan te sluiten (of wettige vertegenwoordiger). De aansluiting wordt ingeboekt op datum van de verzending (poststempel) van het per post opgestuurde formulier.
Spelers hebben ofwel het statuut van amateur ofwel het statuut van betaalde sportbeoefenaar (mogelijk vanaf 16 jaar) (zie artikels 536 t/m 541 bondsreglement). Voor de aansluiting van een betaalde sportbeoefenaar en van staatlozen, buitenlanders en Belgen die uit het buitenland komen gelden bijzondere procedures:
- Zie artikels 501 t/m 517 bondsreglement
- Een handleiding met stappenplan vind je op http://belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe kan ik de status van een aansluiting controleren?
De status van een aansluiting kan je nakijken op E-kickoff onder ‘Leden’ – ‘Aansluitingen’.
In het overzicht zie je alle aansluitingen die werden aangemaakt. De status kan je nakijken in de kolommen ‘P’ (akkoord speler) en ‘I’ (akkoord club) en de kolom ‘Status’. Wanneer het akkoord van één van de partijen goed geregistreerd is, zal je een groen vinkje in de betreffende kolom zien staan, naast de naam van de speler in kwestie. Indien er nog steeds een blauw vraagteken staat wil dit zeggen dat we nog wachten op het akkoord van de speler (kolom ‘P’) of de club (kolom ‘I’).
Naast een groen vinkje en een blauw vraagteken zijn er nog andere icoontjes die de status van het akkoord weergeven. Wanneer de aansluiting ‘In beraad’ is omdat de spelling van de naam op het document verschillend is van de naam in ons ledenbestand, zal je een oranje vraagteken zien staan. Indien de aansluiting in beraad is omdat het een buitenlander betreft, zal je een wereldbolletje met een vergrootglas zien in de kolom ‘status’.
Indien de aansluiting digitaal werd ondertekend en je hebt het formulier doorgestuurd onder ‘akkoord speler’, krijg je na het versturen onmiddellijk de status van het akkoord te zien. Wanneer dit een groen vinkje is, werd het akkoord goed ontvangen. Indien een rood bolletje met een wit kruis tevoorschijn komt, kan je de reden van weigering nakijken door te klikken op de bestandsnaam. Indien je daarna nog steeds vragen hebt, neem je best contact op met onze helpdesk via support@footbel.com.
Indien de aansluiting op papier werd opgestuurd, gelieve dan rekening te houden met een verwerkingstijd van 4-5 kalenderdagen vanaf de datum van verzending.
Wanneer een aansluiting werd aanvaard of geweigerd, zal je hierover altijd een bericht ontvangen via E-kickoff. In geval van een weigering zal ook de reden hiervoor vermeld staan.
- Hoe kan ik ontslag indienen bij een club en heraansluiten bij een andere club?
Elke amateur speler kan zijn ontslag indienen bij zijn club via een aangetekend schrijven enerzijds aan de KBVB en anderzijds aan zijn club in de periode van 1 april t/m 30 april.
Na dit ontslag kan de speler zich heraansluiten (via E-kickoff) bij een andere club met de mogelijkheid om in de eerste ploeg te spelen (ten vroegste vanaf 1 juli) op voorwaarde dat de nieuwe aansluiting gebeurt in de periode van 2 mei tot en met 31 augustus (of in januari wanneer het een club van het betaald voetbal betreft).
Elke heraansluiting na een ontslag is onderworpen aan een taks van 12,50 EUR.
- Zie artikels 521 t/m 522 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe verloopt een desaffectatie (einde aansluiting) door een club ?
Een club kan een einde maken aan de aansluiting van een speler/aangeslotene door hem in de maand mei te desaffecteren via E-kickoff.
Een desaffectatie heeft uitwerking op het einde van het lopende seizoen d.w.z. dat een speler pas ten vroegste vanaf 1 juli erop volgend in de eerste ploeg van een andere club kan spelen.
- Zie artikel 524 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Waarom is mijn aansluiting nog niet in orde?
Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een aansluiting nog steeds ‘wachtende’ is:
-
We wachten nog op het akkoord van de speler
Indien het akkoord van de speler per post werd opgestuurd, kan het tot 5 werkdagen duren voordat het akkoord verwerkt wordt. Indien het langer duurt, gelieve contact op te nemen per e-mail via support@footbel.com. Het kan immers zijn dat de aanvraag tot aansluiting welke per post werd verzonden de KBVB nooit heeft bereikt.
-
De aansluiting is in beraad want het betreft een persoon die uit het buitenland komt
Bij het aansluiten van personen die uit het buitenland komen wordt contact opgenomen met de voetbalbond van het land van herkomst van de speler. Vanaf de dag van onze aanvraag aan de betreffende voetbalbond, kan het tot maximum 30 dagen duren voordat de aansluiting kan worden geregulariseerd.
Het is ook mogelijk dat we nog aan het wachten zijn op de nodige documenten die noodzakelijk zijn bij het aansluiten van buitenlanders (bv. Samenstelling gezin en/of verblijfsvergunning afgeleverd door een Belgische autoriteit, ouderlijke verklaring,..)
-
De aansluiting is in beraad omdat de naam van de speler verschilt van ons ledenbestand
Bij een heraansluiting van een speler is het mogelijk dat de familienaam, voornaam en/of geboortedatum op het formulier (digitaal ondertekend) verschilt van de gegevens die in onze databank zitten. Is dit het geval, dan is het mogelijk dat de aansluiting in beraad wordt gehouden in afwachting van de ontvangst van een kopie van de identiteitskaart/verblijfsvergunning om de naam, voornaam en/of geboortedatum, waar nodig, aan te passen.
-
Er is een probleem met het digitale aansluitingsformulier
Indien de speler digitaal ondertekend heeft, en je hebt het document opgeladen via E-kickoff, kan het zijn dat het document geweigerd werd. Is dit het geval, dan zal je onder ‘akkoord speler’ een rood bolletje met een wit kruis zien staan. Door te klikken op de bestandsnaam kan je de reden van weigering zien.
-
De club heeft nog geen akkoord gegeven
Bij het aanmaken van een aansluiting kan je op het einde kiezen om de bewerking meteen te verzenden naar de KBVB. Doe je dit, dan geef je als club het akkoord voor de aansluiting. Wanneer je ‘enkel opslaan en later verzenden’ kiest, dan heb je als club nog geen akkoord gegeven en zal je nog moeten klikken op de aansluiting en vervolgens op de knop ‘geef akkoord’.
-
Je hebt een memodatum opgegeven
Bij het aanmaken van een aansluiting heb je de mogelijkheid om een memodatum op te geven. De aansluiting zal pas gevalideerd worden op de dag die je hebt opgegeven als memodatum. Een aansluiting met memodatum herken je aan het ‘kalendericoontje’ onder de kolom ‘status’.
- Kan ik niet-aangesloten leden terugvinden?
Personen die ontslag hebben ingediend in de maand april of in de maand mei gedesaffecteerd werden door hun club, zijn niet langer aangesloten. Toch is het soms belangrijk om gegevens over die spelers terug te vinden. Dit kan dan ook via e-kickoff.
Je kan deze niet-actieve leden terugvinden door te klikken op 'uitgebreid zoeken' en vervolgens in het kadertje dat tevoorschijn komt 'Enkel actieve leden' uit te vinken. Daarna kan je de naam van de speler invullen en op 'Zoeken' klikken.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe kan ik leden van andere clubs terugvinden?
Het is heel eenvoudig om leden van andere clubs terug te vinden via e-kickoff. Linksboven is er een zoekvenster ‘Zoek leden en clubs’. Dit is zichtbaar op e-kickoff, ongeacht in welk submenu je zit.
Het volstaat om er de naam en/of voornaam van de persoon in te vullen en op het vergrootglas ernaast te klikken. Dan krijg je een lijst van alle leden met die naam. Je kan op de naam klikken om meer informatie te bekomen over die speler.
Dankzij de knop ‘Acties’ kan je dan ook meteen de persoon in kwestie transfereren of aan je trainerslijst toevoegen.
Via de knop ‘Uitgebreid zoeken’ kan je ook niet-aangesloten leden opzoeken of zoeken op basis van het aansluitingsnummer.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- E-kickoff vraagt een identiteitskaart bij een aansluiting, maar heel wat spelers kennen hun PIN-code niet?
Een speler heeft geen PIN-code nodig om zijn kaart te laten uitlezen. De PIN-code is enkel nodig bij het ondertekenen.
Het is belangrijk om bij een aansluiting via e-kickoff het onderscheid te maken tussen enerzijds de aanmaak van een aansluiting en anderzijds het ondertekenen van de aansluiting.
Voor de eerste fase - de aanmaak van de aansluiting - vragen we steeds een identiteitskaart. Dit is voornamelijk om zeker te zijn dat de gegevens van de speler correct zijn. Op die manier vermijden we dubbele aansluitingen en verkeerde geboortedata.
We vragen hier dan ook de identiteitskaart van de persoon die zich gaat aansluiten en niet noodzakelijk de kaart van de persoon die zal tekenen. Bij spelers jonger dan twaalf jaar vragen we geen identiteitskaart.
De gemakkelijkste manier is om de kaart digitaal uit te lezen met behulp van een kaartlezer.
De speler hoeft hiervoor zijn PIN-code niet te kennen. De PIN-code is pas nodig als we een aansluitingsformulier digitaal gaan tekenen.
Je kan dus perfect de kaart uitlezen en achteraf het aansluitingsformulier afdrukken en op papier laten tekenen.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Een speler heeft geen pincode, mag ik nog op papier ondertekenen ?
Indien er om de een of andere reden niet digitaal ondertekend kan worden (geen kaartlezer, geen pincode, chip defect,..) dan mag het aansluitings- of overgangsformulier nog steeds uitgeprint worden en op papier worden ondertekend.
Hierbij is het belangrijk dat je de eerste drie vakjes onderaan het document aanduidt alvorens je het document uitprint. Enkel op die manier verschijnen de barcodes die noodzakelijk zijn om het document in te scannen en een correct verloop van de aansluiting of overgang te garanderen.
Het ondertekend aansluitingsformulier dient opgestuurd te worden in een envelop met een rode band, het overgangsformulier in een envelop met een blauwe band. Het is toegelaten om meerdere aansluitingen of overgangen in één envelop te steken. In dat geval is het aangeraden om de envelop aangetekend te versturen.
Enveloppen kunnen altijd worden bijbesteld via E-kickoff door een nieuw bericht te sturen naar ‘Verzendingen’ – ‘Bestelling documenten’.
- Een speler heeft getekend, maar ik krijg als foutmelding jonger dan 23 ?
Let bij het ondertekenen van aansluitingen en overgangen goed op met spelers die jonger zijn dan 23. Zij hebben meestal hun identiteitskaart gekregen op 17-jarige leeftijd, waardoor zij nog niet de nodige rechten hebben om te mogen ondertekenen met hun kaart.
De handtekening zal nooit geldig zijn, ook al hebben ze een PIN-code en verschijnt hun naam in het handtekeningvak op het aansluitings- of overgangsformulier.
Om te weten of een speler mag tekenen is het belangrijk om eerst eid-viewer te openen, daar het tabblad certificaten te openen en te klikken op “Nu valideren”. Staat er een groen vinkje naast “Handtekening”, dan mag de speler digitaal tekenen met zijn PIN-code. Staat er een rood kruisje naast dan dient het tot niets om te proberen.
U heeft twee opties indien de speler digitaal nog niet mag tekenen:
- Hij gaat naar het gemeentehuis met zijn identiteitskaart en vraagt daar een “rekeying” om de certificaten op zijn identiteitskaart te laten activeren. Daarna kan u hem opnieuw digitaal laten tekenen.
- U drukt het aansluitings- of overgangsformulier af en laat de speler op papier tekenen.
Indien de speler meerderjarig is mag een ouder in geen geval tekenen voor de speler. Dit zal niet worden aanvaard.
- Een handleiding met meer uitleg over eid-viewer vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat is de status van een overgang van een speler?
De status van een overgang kan je controleren op E-kickoff. Wanneer de overgang werd aangevraagd, zal deze zichtbaar zijn onder ‘Leden’ – ‘Overgangen’ onder ‘Inkomende’ of ‘Uitgaande overgangen’.
Net zoals bij aansluitingen zijn de akkoorden van de verschillende partijen aangeduid door een blauw of groen bolletje in de verschillende kolommen (‘P’ = Speler, ‘I’ = rechtverkrijgende club, ‘O’ = afstanddoende club). Zie je onder een van deze kolommen een blauw bolletje staan, dan wachten we nog op een akkoord van die partij.
Let er op dat wanneer je een overgang aanvraagt vóór het begin van de transferperiode, dat deze overgang dan automatisch op memodatum wordt geplaatst op de begindatum van de transferperiode, ook indien alle akkoorden al geregistreerd zijn.
Indien de speler digitaal ondertekend heeft, en je hebt het document opgeladen via E-kickoff, kan het zijn dat het document geweigerd werd. Is dit het geval, dan zal je onder ‘akkoord speler’ een rood bolletje met een wit kruis zien staan. Door te klikken op de bestandsnaam kan je de reden van weigering zien.
Indien het akkoord van de speler per post werd opgestuurd, kan het tot 5 werkdagen duren voordat het akkoord verwerkt wordt. Indien het langer duurt, gelieve contact op te nemen per e-mail via support@footbel.com.
- Moeten minderjarige spelers ook een identiteitskaart hebben voor aansluitingen?
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen buitenlanders en niet-buitenlanders.
Niet-buitenlanders
Aangezien een identiteitskaart in België pas verplicht is vanaf 12 jaar, is het niet noodzakelijk om de identiteitskaart (of ‘KIDS-ID’) van een kind jonger dan 12 jaar uit te lezen of in te scannen.
Indien het kind een KIDS-ID heeft, is het toch aangeraden om deze uit te lezen met een kaartlezer. Is dit niet het geval, dan kies je in E-kickoff voor de tweede optie en kan je het digitale formulier invullen zonder dat je een scan van de identiteitskaart hoeft toe te voegen.
Buitenlanders
Voor buitenlandse kinderen vanaf 10 jaar is het verplicht een kopie van hun identiteitsbewijs in te scannen en toe te voegen aan het digitale formulier.
- Ik kan geen transfers aanmaken, E-kickoff stuurt mij automatisch naar aansluitingen?
Een overgang aanmaken in E-kickoff is eenvoudig. Het is niet nodig om de identiteitskaart van de speler uit te lezen of in te scannen, aangezien we al over zijn of haar gegevens beschikken.
De gemakkelijkste manier om een overgang aan te maken is via de functie ‘Zoek leden en clubs’ in de linkerbovenhoek in E-kickoff. Vul de naam in van de speler of speelster die je wil transfereren en klik op het vergrootglas. Wanneer je de persoon in kwestie terugvindt, klik dan op zijn of haar naam. De persoonsgegevens zullen tevoorschijn komen. In de rechterbovenhoek vind je de knop ‘Acties’. Klik op deze knop en vervolgens op ‘Overgang’. Je zal meteen het type overgang kunnen kiezen.
Een tweede, meer omslachtige manier is via ‘Leden’ – ‘Overgangen’ – ‘Nieuwe overgang’. Via deze weg zal je extra gegevens moeten invullen om de overgang te kunnen aanmaken. Je zal ook de identiteitskaart van de speler moeten uitlezen.
- Een handleiding met stappenplan vind je op belgianfootball.zendesk.com
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wanneer zijn de (binnenlandse) transferperiodes?
In de volgende periodes kunnen gewone binnenlandse transfers ingediend worden (met in voorkomend geval beperkingen qua speelgerechtigheid voor de 1e ploeg). Overzicht beschikbaar via volgende PDF.
- Welke verschillende soorten mutaties (aansluiting of transfer) bestaan er?
Wanneer een speler van club wenst te veranderen bestaan er volgende mogelijkheden:
- Nationale transfers: - de gewone transfer, die tot stand komt met het akkoord van de twee betrokken clubs en de aangeslotene (Art. 906 tot 912); - de administratieve transfer, die tot stand komt met het akkoord van de aangeslotene zonder het akkoord van zijn club, door tussenkomst van de bevoegde bondsinstantie of van rechtswege op grond van de reglementaire bepalingen (Art. 916 en 918);
- Internationale transfers (Art. 921 t/m 924);
- Heraansluiting van de amateur die ontslag nam in de periode van 1 tot 30 april (Art. 522);
- Heraansluiting van de amateur die ontslag nam buiten de periode van 1 tot 30 april (Art. 521);
- Heraansluiting na desaffectatie (Art. 524);
- Heraansluiting van de betaalde sportbeoefenaars vrij van contractuele verbintenis (Art. 529);
- Heraansluiting na ontslag of schrapping van de club (Art. 531).
Op elke transfer wordt een taks geheven van 12,50 EUR ten laste van de nieuwe club van toewijzing.
De transfers kunnen op verschillende manieren worden ingediend:
-
Uitsluitend via E-kickoff
> de transfer wordt ingeboekt en neemt dus aanvang op de datum van de elektronische ontvangst op de KBVB -
Via E-kickoff ondertekend door de clubs en via de post ondertekend door de speler (of door een houder van het ouderlijk gezag indien het een minderjarige betreft)
> de transfer wordt ingeboekt op datum van de verzending (poststempel) van het per post opgestuurde formulier (wanneer dit het laatste vereiste akkoord betreft).
- Hoe verloopt een gewone binnenlandse transfer?
De gewone binnenlandse transfer kan definitief of tijdelijk zijn. In elk geval is de toestemming vereist van de club waaraan de speler toegewezen is.
In principe kan een speler per seizoen slechts 1 transfer bekomen (uitzonderingen staan beschreven in artikel 910 bondsreglement).
In de volgende periodes kunnen gewone binnenlandse transfers ingediend worden (met in voorkomend geval beperkingen qua speelgerechtigheid voor de 1e ploeg). Overzicht beschikbaar via volgende PDF.
In uitzonderlijke omstandigheden kan een transfer worden geannuleerd of gevalideerd (zie artikel 912 bondsreglement).
ul>- Zie artikels 906 t/m 912 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat is een administratieve binnenlandse transfer?
Een speler kan wegens speciale omstandigheden een kosteloze tijdelijke transfer verkrijgen tot het einde van het seizoen, maar in principe is deze speler niet gekwalificeerd om te spelen in de officiële wedstrijden van de 1e ploeg.
Het verzoek voor dergelijke transfer kan via E-Kickoff op elk moment van het jaar ingediend worden, behalve in de maand juni.
Aangeslotenen die beslissen niet meer de voetbalsport te beoefenen als speler, kunnen om het even wanneer een kosteloze definitieve transfer bekomen d.m.v. de procedure voorzien via E-kickoff.
Wanneer zij later beslissen toch opnieuw te willen spelen, kan dit vanaf 1 juli volgend op het inzenden van het schriftelijk akkoord van de vorige club van toewijzing.
- Zie artikels 916 en 918 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Internationale transfer: Verloop + welke documenten zijn vereist voor buitenlandse spelers?
Een speler, ouder dan 12 jaar, komende uit het buitenland, kan een internationale transfer bekomen door het insturen van een aansluitingsdocument via E-kickoff, ondertekend door de speler (of de houder van het ouderlijk gezag indien de speler minderjarig is) en de gerechtigde correspondent.
Betaalde sportbeoefenaars kunnen gebruik maken van een bijzondere procedure (zie artikel 511 bondsreglement).
Spelers met een nationaliteit van buiten de Europese Unie dienen het bewijs aan te leveren dat ze ingeschreven zijn in het vreemdelingen- of wachtregister.
Een minderjarige speler dient een officieel bewijs te bezorgen dat hij met zijn ouders in België verblijft, tenzij de speler tussen 16 en 18 jaar is en de transfer plaatsvindt binnen de Europese Unie. De nieuwe club dient dan een aantal principes na te leven (zie artikel 924 bondsreglement). Deze voorwaarden en principes zijn niet van toepassing wanneer de speler met zijn ouders op maximum 50 km van de Belgische grens woont (de afstand tussen de woonplaats en de club mag maximaal 100 km bedragen).
Wanneer alle formaliteiten vervuld zijn, vraagt de KBVB een internationaal transfercertificaat aan de betrokken buitenlandse voetbalbond.
- Zie artikels 921 en 924 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wanneer zijn de spelers gekwalificeerd om te spelen?
Om speelgerechtigd te kunnen zijn, moet een speler voldoen aan volgende basisvoorwaarden:
- Hij moet aangesloten zijn bij de KBVB met (tijdelijke) toewijzing aan een club (zie artikel 1007 bondsreglement)
- De wachttijd moet verstreken zijn (artikel 1008 bondsreglement):
- Voor officiële wedstrijden bedraagt de wachttijd 1 dag indien de aansluiting of transfer elektronisch gebeurt en 7 dagen wanneer de handtekening van de speler per post aan de KBVB wordt overgemaakt
- Voor vriendschappelijke wedstrijden is er geen wachttijd.
Bij een internationale transfer kan een speler bovendien slechts speelgerechtigd zijn wanneer de KBVB het internationaal transfercertificaat (ITC) ontvangen heeft van de betrokken buitenlandse bond, wanneer er een voorlopig ITC afgeleverd werd na 30 dagen of bij een beslissing door FIFA.
De leeftijdscategorieën worden bepaald in artikel 1009 bondsreglement.
Er bestaan nog specifieke kwalificatievoorwaarden bij heraansluitingen of transfers in bepaalde periodes of bij specifieke wedstrijden (artikel 1016 t/m 1021).
Wanneer alle formaliteiten vervuld zijn, vraagt de KBVB een internationaal transfercertificaat aan de betrokken buitenlandse voetbalbond.
- Zie artikels 1001 t/m 1031 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe richt ik een nieuwe club op – statuten?
Volgende zaken dienen aan de KBVB bezorgd te worden wanneer men een nieuwe club wenst op te richten:
- 3 exemplaren van de statuten (zie hieronder) en/of het huishoudelijk reglement
- Een lijst met de samenstelling van het bestuur
- Een provisie van 12,50 EUR (voor de kosten van het onderzoek door de KBVB)
De voorwaarden waarop een club aanvaard kan worden staan omschreven in artikel 301.12 van het bondsreglement.
Voor de administratie van de club via www.e-kickoff.com ontvangt de gerechtigde correspondent een toegangscode en een digipass. Deze digipass wordt gefactureerd aan de club (€70 exclusief BTW). Dit bedrag wordt teruggestort indien de club uiteindelijk niet toetreedt.
Wanneer de club aanvaard wordt, dient ze een inschrijvingsrecht van 125 EUR te betalen (waarvan de provisie van 12,50 EUR de eerste schijf betreft).
Elke club krijgt een stamnummer, dient een naam te kiezen (volgens de bepalingen voorzien in artikel 303 bondsreglement) en laat weten aan de KBVB wat de landstaal van de club is. De zetel van de club is in principe het adres van de woonplaats van de gerechtigde correspondent, tenzij anders bepaald in de statuten.
De statuten bevatten de rechtspersoonlijkheid van de club en dienen verplicht een aantal clausules te vermelden (zie artikel 306 bondsreglement). Een wijziging van de statuten dient steeds, binnen de maand na de goedkeuring door de Algemene vergadering van de club, aan de KBVB betekend te worden. Wanneer een club haar verplichtingen niet naleeft, kunnen bepaalde administratieve sancties worden opgelegd.
Geen enkele club of persoon mag betrokken zijn in de controle, het bestuur en/of sportieve activiteiten van een andere club die aan dezelfde competitie deelneemt.
- Zie artikels 301 t/m 308 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat zijn de sportieve verplichtingen van de clubs?
Rekrutering van scheidsrechters
Elke club moet (behalve de eerste 2 seizoenen na aansluiting) minstens 1 actieve scheidsrechter per 3 ploegen hebben en bijkomend 1 actieve scheidsrechter per mannelijke eerste B-ploeg
Clubs kunnen beboet worden in geval van ontbrekende scheidsrechter(s) (zie artikel 331.2 bondsreglement).
- Zie artikel 331 bondsreglement
- Indien u hierover bijkomende vragen heeft, kan u contact opnemen met Tjorn Dewulf: tjorn.dewulf@footbel.com; tel: 02/367.67.81
Aansluiten van trainers
Elke club dient minstens 1 trainer aan te sluiten. Het aantal trainers en het diploma dat ze moeten hebben, hangt af van de afdeling waartoe de club behoort (zie artikel 332.12 bondsreglement).
Elke club dient vóór 1 september de lijst van haar trainers aan de KBVB door te geven via E-Kickoff.
Er worden boetes opgelegd aan de clubs die niet in regel zijn of wijzigingen niet (tijdig) doorgeven (zie artikel 332.3 bondsreglement).
- Zie artikel 332 bondsreglement
- Indien u hierover bijkomende vragen heeft, kan u contact opnemen met: Barry Pauwels (VFV) / Jean-Louis Losfeld (ACFF).
- Zie artikels 301 t/m 308 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wat zijn de financiële en boekhoudkundige verplichtingen van de clubs?
Elke club heeft een rekening-courant bij de Algemene Boekhouding van de KBVB.
De KBVB mag inzage nemen in de boekhouding van de clubs.
De clubs zijn bepaalde retributies, belastingen, in voorkomend geval boetes en bepaalde lasten verschuldigd aan de KBVB of aan de VFV of ACFF.
De genoemde lasten betreffen:
- Een toetredingsrecht
- Een vaste jaarlijkse bondsbijdrage
- Een individuele bondsbijdrage per toegewezen aangeslotene voor de effectieve clubs
- Een bondsheffing op inkomgelden
- Zie artikels 341 t/m 346 bondsreglement
- Indien u hierover bijkomende vragen heeft, kan u contact opnemen met Michel Wilquet: michel.wilquet@footbel.com; tel: 02/477.12.37
- Fusies : reglementering?
Wanneer 2 clubs fusioneren kan de nieuwe club vrij haar benaming en stamnummer van één van de fusionerende clubs kiezen
Enkel de Algemene Vergadering van elk van de fusionerende clubs is bevoegd om te beslissen over de fusie, maar er dient aan bepaalde formaliteiten voldaan te worden (zie artikel 326.2 bondsreglement).
De fusie van de clubs dient uiterlijk op 15 mei aan de KBVB betekend te worden om een uitwerking te kunnen hebben op het daaropvolgende seizoen.
De aangeslotenen van fuserende clubs worden automatisch toegewezen aan de fusieclub en deze nieuwe club mag naar eigen keuze de plaats innemen van één van de fusionerende clubs in het kampioenschap of in de beker.
- Zie artikel 326 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe gebeurt de wijziging van gerechtigde correspondent (GC) ?
Om de GC van jouw club te wijzigen moet het document ‘secretariaat club’ worden ingevuld. Dit document moet worden ondertekend door de voorzitter en één bestuurslid (titularis van de blauwe kaart).
Indien de voorzitter nog niet officieel aan de KBVB werd meegedeeld, is ook de handtekening van de uittredende GC verplicht. Het bestuurslid dat zijn of haar handtekening plaatst in het vak ‘voorzitter’, zal voor de KBVB officieel voorzitter van de club worden. De voorzitter moet uiteraard deel uitmaken van het bestuur (blauwe kaart).
Naast het document ‘secretariaat club’, is het belangrijk dat ook het document ‘aanvraag digipass bij wijziging GC’ wordt ingevuld en meegestuurd. Na de administratieve inboeking van de nieuwe GC zal de dienst support van de KBVB de digipass van de uittredende GC toewijzen aan de nieuwe GC. Een bijhorende inlogcode zal via e-mail naar de nieuwe GC gestuurd worden.
Beide documenten kunnen per post of via een nieuw bericht in E-kickoff aan ‘Beheer clubs en aangeslotenen’ verstuurd worden.
Let er op dat de digipass van de uittredende GC eigendom is van de club. De club heeft deze betaald. Het is dus aangeraden dat de nieuwe GC de digipass overneemt van de oude GC. Is dit niet het geval, dan zal een nieuwe digipass gefactureerd worden aan de club.
- De documenten ‘secretariaat club’ en ‘aanvraag digipass’ kan je vinden op onze helpdeskpagina belgianfootball.zendesk.com onder ‘Algemeen’ – ‘Documenten’.
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Wanneer gebeurt de publicatie van kalenders en speeldagen?
VArtikel 1516.41 van het bondsreglement bepaalt dat de kalenders en speeldagen ten laatste veertien dagen voor aanvang van de competitie gepubliceerd moeten worden.
In de praktijk is dit meestal een stuk vroeger. Voor het seizoen 2015-2016 zullen de kalenders in de eerste helft van juli bekendgemaakt worden.
- Het bondsreglement kan u raadplegen op www.belgianfootball.be/nl/bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Hoe kan ik een bondskaart aanvragen?
Artikel 157 van het bondsreglement bepaalt wie recht heeft op een bondskaart. De rechthebbenden kunnen bij het begin van het seizoen een persoonlijke bondskaart aanvragen. Hiervoor dienen zij een schriftelijk verzoek te richten aan de KBVB, hetzij per gewone post naar de dienst Competitions & Club Services, hetzij per email naar support@footbel.com.
Vanaf midden juli begint de verdeling van de bondskaarten voor het seizoen 2015-2016. Alle aanvragen die we daarna binnen krijgen worden in een termijn van ongeveer twee weken verwerkt. Indien je na die twee weken nog vragen hebt over de status van je aanvraag, kan je terecht bij support@footbel.com.
- Het bondsreglement kan u raadplegen op www.belgianfootball.be/nl/bondsreglement
- Hoe een kalenderwijziging aanvragen (Futsal)?
Een kalenderwijziging kan je aanvragen via E-kickoff onder ‘Competities’ – ‘Overzicht’ door de wedstrijd op te zoeken en vervolgens op ‘Wedstrijd wijziging aanvragen’ te klikken.
Elk verzoek om een datum of uur van een in de nationale of provinciale kalender vastgelegde wedstrijd te wijzigen, moet ten minste eenentwintig dagen op voorhand gericht worden aan het Departement Futsal, respectievelijk het Provinciaal Comité. Met het akkoord van de twee clubs mogen de heen- en terugwedstrijden worden omgewisseld.
De bevoegde instantie bepaalt welk gevolg er aan het verzoek kan gegeven worden aan de vraag tot kalenderwijzigingen, rekening houdend met de weerslag op de kalender.
De bevoegde instantie kan verder, volgens het geval, in bijzondere omstandigheden waarover zij soeverein oordeelt, een laattijdige aanvraag tot kalenderwijziging aanvaarden, ongeacht of het gaat om een kampioenschaps- of een bekerwedstrijd. Een retributie van 10,00 EUR wordt dan in rekening gebracht van de thuisclub.
Data en uren van de wedstrijden
De aftrap van de officiële competitiewedstrijden voor senioren vindt plaats:
- Voor de provinciale afdelingen van maandag tot en met vrijdag, ten vroegste om 19.00 uur en ten laatste om 22.00 uur
- Voor nationale afdelingen en voor de B eker van België op vrijdag, ten vroegste om 20.00 uur en ten laatste om 22.00 uur
Enkel met het akkoord van de betrokken clubs kunnen kampioenschapswedstrijden van de nationale afdelingen op een andere dag dan vrijdag geprogrammeerd worden.
In het belang van een correcte sportieve afwikkeling kan de bevoegde instantie, uitzonderlijk, het betwisten van een wedstrijd bevelen op een ander moment, met uitsluiting van zaterdag of zondag.
- Meer info: artikel F1517 van het bondsreglement, vrij te consulteren op onze website onder ‘KBVB’ – ‘Bondsreglement’.
- Hoe gebeurt de verdeling van de ontvangsten van de Beker van België?
Tenzij er een ander akkoord is, worden de bruto-inkomsten van een wedstrijd gelijk verdeeld over de twee clubs. De vergoedingen voor de scheidsrechter en zijn assistenten worden voor de helft gedragen door de twee clubs. De verplaatsingskosten van de scheidsrechters zijn ten laste van de thuisclub. Deze worden later a rato 90% terugbetaald door de KBVB (art.820).
Kosten ten laste van de thuisclub:
- Bondsbelasting, vanaf de zestiende finales is deze ten laste van beide clubs
- Eventuele verzekeringskosten
- Organisatiekosten
- Gemeentetaks
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
Kosten ten laste van de bezoekende club:
- Eigen verplaatsingskosten
- Helft vergoeding scheidsrechters en assistent-scheidsrechters
- Meer informatie en de regels voor een wedstrijd op neutraal terrein vind je terug in het Bondsreglement, artikel 1618.
- Waarom staat een speler in het rood op het wedstrijdblad?
Indien een speler op het wedstrijdblad in het rood verschijnt dan is dit indicatief. De club heeft steeds de eindverantwoordelijkheid om een speler al dan niet op te stellen. Een scheidsrechter mag de speler in kwestie niet verbieden om aan de wedstrijd deel te nemen.
Er zijn verschillende redenen waarom een speler in het rood kan verschijnen op het digitale wedstrijdblad:
- De speler is niet gekwalificeerd voor de leeftijdscategorie (leeftijd, geslacht,..)
- De speler is niet gekwalificeerd voor eerste ploegen
- De speler is nog niet speelgerechtigd op het moment dat de wedstrijd plaatsvindt (bv. Nog niet aangesloten, wachtperiode nog niet verstreken,..)
- De speler is geschorst voor de wedstrijd
Het is mogelijk dat je desondanks nog steeds geen idee hebt waarom de speler in het rood staat aangeduid. Gelieve in dat geval contact op te nemen met de dienst support (support@footbel.com) of met het provinciaal secretariaat.
- Hoe kan ik een klacht indienen ?
Een klacht indienen kan op twee manieren. In naam van de club kan dit enkel gebeuren door de Gerechtigde Correspondent.
- De Gerechtigde Correspondent verstuurt via e-kickoff een bericht naar de Griffie. Dit kan via ‘Berichten’ – ‘Nieuw Bericht’ – ‘Aan’ – ‘Voetbal’ – ‘Klachten, beroepen, evocaties, verzet’ – ‘Klacht/Vordering.’
- De Gerechtigde Correspondent stuurt aangetekend de klacht op naar de zetel van de KBVB, naar de zetel VFV of naar de zetel ACFF.
De termijn waarin een klacht verzonden moet zijn na een wedstrijd staat vermeld in Artikel 1711 van het bondsreglement.
Voorstellen van minnelijke schikkingen kunnen via e-kickoff geweigerd of aanvaard worden zonder een klacht te versturen. Dit kan in ‘Competities’ – ‘Minnelijke schikkingen’.
- Het bondsreglement kan u raadplegen op www.belgianfootball.be/nl/bondsreglement
- Meer informatie over klachten en de vormvereisten vind je in Artikels 1701, 1702 en 1703.
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com
- Moet ik een opleidingsvergoeding betalen/krijgen voor speler x?
Wanneer een speler getransfereerd wordt naar of na een ontslag in april aansluit bij een club van de Franse of Duitstalige Gemeenschap en jonger dan 25 jaar is, is een opleidingsvergoeding verschuldigd aan de club(s) van de Franse of Duitstalige Gemeenschap waar de speler een opleiding kreeg.
De opleidingsperiode loopt vanaf de aansluiting (op voorwaarde dat ze plaatsvindt vóór 1 januari van het seizoen) voor spelers tot op einde van het seizoen als U21 en voor speelsters tot op het einde van het seizoen als U20.
Clubs van de Vlaamse Gemeenschap ontvangen deze opleidingsvergoedingen dus niet.
De bedragen van de opleidingsvergoedingen zijn terug te vinden in artikel 523.3 van het bondsreglement.
- Zie artikel 523 bondsreglement
- Indien je hierover bijkomende vragen hebt, kan je deze stellen via support@footbel.com