Het volgende doel van onze Red Flames is kwalificatie voor het EK 2021. Begin 2019 zijn er nog geen EK-kwalificatiewedstrijden, maar het wordt toch een druk voorjaar. De ploeg trekt eerst eind januari op winterstage naar het Spaanse San Pedro del Pinatar. Dan volgt net zoals vorig seizoen deelname aan de Cyprus Women’s Cup. Begin april vliegt onze vrouwenploeg de Atlantische Oceaan over om te spelen in en tegen topland Amerika.

Winterstage

Een delegatie A-speelsters en High Potentials trekt van 14 tot 21 januari naar San Pedro del Pinatar, Murcia. De ploeg gaat er zich in warmere omstandigheden voorbereiden op de rest van het voorjaar. De A-ploeg speelt bovendien twee wedstrijden ter plaatse: een tegen Spanje en tegen Ierland.

De eerste match is tegen Spanje op 17 januari, drie dagen later is Ierland de tegenstander. De High Potentials spelen eerst tegen de Spaanse eersteklasser Albacete, op 16/1. Mogelijk volgt op 19/1 ook nog een duel met Noorwegen WU23, al moet dat nog bevestigd worden.

Cyprus Women’s Cup

Net als vorig jaar nemen we opnieuw deel aan de Cyprus Women’s Cup. Die vindt dit in 2019 plaats van 25 februari tot 7 maart. Het wordt onze vierde deelname. Vorig jaar haalden onze Red Flames de vijfde plaats op het tornooi. In de laatste wedstrijd versloegen ze toen Zuid-Afrika.

Het wedstrijdschema is momenteel nog niet bekend. Meer informatie over het tornooi vind je hier.

USA

Het hoogtepunt van het voorjaar wordt een vriendschappelijke interland in en tegen de Verenigde Staten. Onze Red Flames spelen op 7 april tegen het nummer 1 van de wereld in het vrouwenvoetbal, die ook deelneemt aan de FIFA Women’s World Cup 2019. “Die wedstrijd is een beloning voor alle speelsters. Ze hebben er jaren voor gewerkt”, zegt bondscoach Ives Serneels.

De ploeg reist normaliter op 2 april richting Los Angeles, waar de hele stage zal plaatsvinden. De wedstrijd vindt op zondag 7 april plaats in het gloednieuwe ‘Banc of California Stadium’. Het heeft een capaciteit van 22.000 plaatsen en werd vorig jaar gebouwd.

Ives Serneels: “Ik heb wel even moeten knijpen toen ik de e-mail kreeg. Later had ik het geluk om de bondscoach persoonlijk te kunnen zien. Die bevestigde dat het geen grap was en dat ze er naar uitkijken om ons in de VS te ontvangen. We moeten eerlijk zijn, vijf jaar geleden denk ik niet dat zij ons gevraagd zouden hebben om een oefeninterland te spelen.”

De Warmste Match

Een goedgevuld programma dus voor onze Flames in 2019, maar eind december is er eerst nog ‘De Warmste Match’. Onze Red Flames nemen het op tegen de acteurs van de VRT-televisiereeks ‘Thuis’ in de Sportoase (Leuven). De opbrengst van de wedstrijd gaat naar Plan International Belgium en de ALS Liga. De wedstrijd is intussen uitverkocht!

EK 2021

Op 22 februari kennen onze Red Flames hun tegenstanders voor de WEURO 2021 campagne die in start in het najaar van 2019. Dan vindt in Nyon, het hoofdkwartier van UEFA, de loting plaats. Eerder deze week wees UEFA de organisatie van het tornooi definitief toe aan Engeland.

Programma

  • 23/12/2018: De Warmste Match (Sportoase, Leuven)
  • 14/1 – 21/1/2019: Stage San Pedro del Pinatar (Spanje)
  • 17/1: Spanje – Belgian Red Flames
  • 20/1: Ierland – Belgian Red Flames
  • 22/2: loting UEFA Women’s EURO 2021
  • 25/2 – 7/3/2019: Cyprus Women’s Cup (Cyprus)
  • 2/4 – 8/4: Stage Los Angeles (Verenigde Staten)
  • 7/4: USA – Belgian Red Flames